АНТИБАНК - Геть кредитну кабалу!
Головна » 2014 » Липень » 4 » Крах української банківської системи. Кому це вигідно.
17:29
Крах української банківської системи. Кому це вигідно.

Станом на 1 січня 2014 року в Україні зареєстровано 180 комерційних банків, 11 з яких знаходяться у стадії ліквідації. Якщо попросити пересічного громадянина назвати хоча б десяток найбільш відомих банків України – це вдасться далеко не кожному. Якщо мова піде про два десятки банків – таке завдання буде не під силу переважній більшості українців. Така необізнаність громадян України в сфері діяльності банківської системи пояснюється в першу чергу відсутністю необхідності у такій кількості банків. Для здійснення платежів, отримання кредитів і розміщення депозитів цілком достатньо було б до 10 банків. Інші – зайві. Тим більше, що переважна більшість з них створена або потужними промисловими групами для забезпечення власних потреб, або виконує функції ломбарду.

Скорочення кількості діючих банків в 10 разів ніяким чином не позначиться на фінансовій системі держави, а можливо і навпаки вплине на неї позитивно.

Цікавим також є питання: чому банки періодично банкрутують? Відповідь загальновідома. Причин насправді всього дві. Перша – це перерозподіл сфер впливу, в тому числі фінансових потоків у зв’язку із зміною влади, помножене на бажання «нових» можновладців відібрати у «колишніх» все ними награбоване (звичайно відібрати собі, а не на користь держави). Друга причина – це банальна крадіжка банківських активів у передчутті неминучості їх «експропріації» новою владою. Постраждалими звичайно виявляться вкладники таких банків. Але постраждають вони аж ніяк не від недобросовісних позичальників, а зовсім з інших причин.

До речі, кількість вкладників, які постраждають від банкрутства «сімейних» та наближених до них банківських структур буде мізерною, оскільки, як зазначалось вище – мова здебільшого йде про корпоративні розрахункові та конвертаційні центри, які розміщують депозити виключно «своїх». В разі банкрутства «корпоративних» банків, постраждають лише «свої» оскільки і вкладниками і позичальниками у таких банків є лише «свої».

Що стосується банкрутства банків-ломбардів, то з урахуванням принципу їх роботи (розміщення депозитів та видачі кредитів) об’єктивно банкрутство їм загрожувати просто не може, через їх над прибутковість. Єдиною причиною їх банкрутства може бути лише «наїзд» нової влади з метою відібрати собі награбоване «папередниками», або усунути конкурента.

Таким чином, банкрутство більшості українських банків не може стати причиною фінансового апокаліпсису. Якщо збанкрутує навіть 90% українських банків, вина, (а може і заслуга) в цьому повністю належатиме «новій владі» і аж ніяк не вкладникам, які не повернули кредити.

Хоча продажні ЗМІ зроблять все, щоб переконати пересічних громадян саме в іншому.

Категорія: АНАЛІТИКА | Переглядів: 1537 | Додав: abel | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
НАВІГАЦІЯ
ОПИТУВАННЯ
Який з банків Ви вважаєте найгіршим?
Всього відповідей: 575
ПОПУЛЯРНЕ
ВХІД
СТАТИСТИКА

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0